MIDZOMERNACHTDROOM

nnnn

MIDZOMERNACHTDROOM is een onvervalste Shakespeariaanse droomwereld over liefdes die wel en niet mogen, over liefdes die wispelturig zijn of eigenlijk niet kunnen. Over Puck, die tovert met liefdesdrank, maar zelf geen liefje heeft … In het maanbos voltrekken zich drie droomverhalen rond de bruiloft van hertog Theseus en Hippolyta, koningin van de Amazonen.

William Shakespeare (1564-1616) heeft deze romantische komedie in 1595/96 geschreven. Midden in een donker elfenbos brengt hij zijn personages tot leven met een scala aan diepmenselijke aspecten als liefde, jaloezie, eenzaamheid, rivaliteit, bedrog en verraad. Maar volgens de wetten van de komedie komt uiteindelijk alles toch weer goed. De liefde zegeviert, alle personages treffen elkaar in vergeving en verzoening.

Regisseur Abdel Daoudi (1985) maakte een frisse bewerking van deze klassieke komedie. Zijn jonge spelers acteerden op het podium van De Stenen Kamer, omgeven door bosrijk Madestein. Ruim 100 witte ballonnen bepaalden er het decor, een magisch tafereel dat gedurende de gehele avond beschenen werd met wisselende lichtbeelden van lichtdesigner Vasilis Apostolatos.

Scène met

Scène met bosman Spin en Titania’s Elfengevolg


Het volledige verhaal naar de bewerking van regisseur Abdel Daoudi
We zien de verliefde Hermia die met Lysander het elfenbos in vlucht. Zij ontvlucht haar moeder die wil dat zij met edelman Demetrius trouwt. Wat haar moeder echter niet weet, is dat Hermia niet kán houden van Demetrius, omdat zij alleen van vrouwen houdt. Ze is smoorverliefd op haar Lysander. Maar ook Demetrius is niet op de hoogte van Hermia’s sexe-voorkeur en wil haar alsnog veroveren. Hij gaat Hermia en Lysander achterna, achtervolgd door ‘stalker’ Helena die juist wel op hem verliefd is, maar hij niet op haar. In het zelfde nachtbos woedt ook de relatiecrisis tussen elfenkoning Oberon en elfenkoningin Titania. Oberon is jaloers op zijn gemalin omdat zij zo’n aantrekkelijk dienstknaapje heeft en dat niet aan hem wil afstaan. Uit wraak laat hij elfje Puck toversap in de ogen van de slapende koningin druppelen. Hierdoor wordt ze verliefd op bosman Spin, wiens hoofd door Puck is omgetoverd in een ezelskop. Titania vlindert rond in de nevel van de roes en leidt Spin naar haar Koninginnebed … Oberon heeft intussen het dienstknaapje onder zijn hoede en wil nu ook de vier jongelingen helpen bij hun verlangens in de liefde. Hij geeft elfje Puck de opdracht om Demetrius met liefdessap te bewerken zodat hij de liefde van Helena wel zal beantwoorden. Maar… per ongeluk druppelt Puck de toverdrank in de ogen van de slapende Lysander … Dat geeft natuurlijk grote verwarring alom, want wat moet Helena met een verliefde vrouw aanvangen? Tijdens heftige confrontaties worden de vier jongelingen bevangen door een magische mist en vallen zij uitgeput in slaap. In deze dwaze tovernacht komen ook nog zes werklieden opdagen die een sullig toneelstukje repeteren ter opluistering van het huwelijk van Theseus en Hippolyta.

Happy End
Het bos zindert van de ruzies en hallucinerende droomtoestanden. Gelukkig ontwaken de jonggeliefden uit hun toverslaap en zijn zij uiteindelijk alle vier gelukkig. Zij beredeneren dat de afgelopen nacht een droom moet zijn geweest. Als ook het koningspaar Oberon en Titania zich verzoent, volgt er een gezamenlijk trouwfeest voor hertog Theseus & koningin Hippolyta, Hermia & haar Lysander en Demetrius & zijn vriendin Helena. De liefde zegeviert…

Scène met Spil, Puck en de boselfjes.

—-

De 21 spelers
waren jongeren en jongvolwassenen tussen 14 en 22 jaar en werden door bewerker/regisseur Abdel Daoudi geselecteerd. Als docent van Theaterschool Rabarber heeft hij het doel om de wereldberoemde klassieker bij jongeren en jongvolwassenen onder de aandacht te brengen. Tenminste 7 van de 21 spelers hebben het voornemen zich beroepshalve verder te ontwikkelen als theatermaker. Daoudi zelf is afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht.

Kostuums, muziek en zang
Waar het decor rust uitstraalde, waren de kostuums het tegendeel. Vormen waren veelal vergroot en er werd rijkelijk gebruik gemaakt van kleur en niet alledaagse materialen. Ook de live techno/dancemuziek op gitaar en keyboard werd geïnspireerd op de Shakespeariaanse droomvisioenen. De composities op band vormden een beeldend geluidsdecor, waarbij de zingende acteurs het liefdesthema van Midzomernachtdroom ook muzikaal belichtten.

———————————————————————————————-

Productie
 Theaterschool Rabarber
Bewerking en regie Abdel Daoudi
Choreografie Yoni Serlie
Kostuums Amy Greidanus
Muziek / geluidsdecor Marne Miesen
Decor en lichtontwerp Vasilis Apostolatos
Licht- en geluidstechniek More Stage Services
Personages  Acteurs
Helena Julie Boellaard
Lysander Charissa Ten Katen
Titania/Hippolyta Layla ter Horst
Oberon/Theseus Scott Beekhuizen
Hermia Nikki Ong
Demetrius Jurriaan van Seters
Muur Nabil Beggar
Thisbe Stefan Cappiello
Maan Ko van Deursen
Mosterd Victorine Dumoulin
Honing Cato van Dalen
Leeuw Niels van Heijningen
Egeus/Keg Marleen Kaptein
Spin Maxime  Mostart
Pyramus Durk Reitsma
Erwt Floor van Maarschalkerwaart
* 5 x PuckBeatrice Hillen; Luka van Luyn;          Luna Mingels; Ika Schwander; Laureline van der Tak
 * 5 kleine elfjesLeerlingen Rabarber, circa 10 jaar, met talent voor beweging/dans

nnnn

Terug naar ‘From Shakespeare – with Love’, programma De Stenen Kamer Theaterdag 2014

—–           

Sponsoren