DE STORM & workshop MIJN STORM


DE STORM is een wonderlijk sprookje, een avonturentocht op een eiland waar Miranda de liefde leert kennen, waar schipbreukelingen ronddolen en Prospero met stormtovenarij alles naar zijn hand wil zetten. Zodra hij zijn magische krachten neerlegt kan hij ‘Fairyland’ verlaten en zijn dochter Miranda haar verliefdheid gunnen. Prospero sluit vrede met de werkelijkheid, het ware leven.

William Shakespeare (1564-1616) schreef The Tempest in 1611, een van zijn allerlaatste toneelstukken. Als genre behoort The Tempest tot de Late Romances die hun inspiratiebron vonden in de middeleeuwse literatuur. Veelal speelden de verhalen zich af op exotische, kustrijke locaties – rond de daaraan gekoppelde items als verlies en terugkomst, verbanning en reünie. Deze romantische komedies komen traditioneel uit op een Happy End.

Regisseur Marcel Roijaards (1966) bewerkte De Storm voor jong en ouder publiek. Het bijzondere van zijn bewerking is, dat die tot stand kwam in nauwe samenwerking met de spelers. Tijdens de repetities werd samen geïmproviseerd, muziek gemaakt, gecomponeerd en geschreven. Het eindscript is dus de uitkomst van een spontane kruisbestuiving tussen de toneelschrijver en jong theatertalent.

Jong en ouder publiek: kinderen vanaf 8 jaar konden hun hart ophalen bij dit muzikaal theaterspektakel. En waarom niet samen genieten? Veel kinderen namen gezellig hun ouders, opa’s en oma’s mee.

Scène 'het schip vergaat'

Scène ‘het schip vergaat’


Het volledige verhaal naar de bewerking van regisseur Marcel Roijaards en zijn spelers:
De twee hoofdpersonen zijn tovenaar Prospero en z’n wonderschone dochter Miranda. In het verhaal is Prospero verjaagd uit het land waarvan hij koning was. Velen hadden hem verraden, waarna hij vluchtte naar ‘Fairyland’, het eiland van de fantasie. Daar vond hij rust en tijd om zijn magische kunsten aan te scherpen. Hij had van niemand last, want er woonden slechts enkele tovergeesten die hij zelf verzonnen had. Lang voelden Prospero en zijn jonge dochter zich veilig, maar dan – op een dag – worden de dromerijen van Miranda abrupt verstoord als een plotselinge storm allerlei mensen naar het eiland blaast. Wat zij niet weet is dat haar vader zijn toverkracht had gebruikt om een langsvarend schip bij windkracht 10 te laten zinken. De drenkelingen blijken Prospero’s vijanden uit zijn vorig koninkrijk te zijn. Het eiland is in rep en roer, oude ruzies worden bijgelegd en nieuwe liefdes bloeien op.

Dochter Miranda is inmiddels zestien jaar en wil niet meer in een sprookjeswereld opgroeien. Zij wil het echte leven leren kennen. Op zekere dag gaat ze naar het strand en ontmoet daar Ferdinand, de aangespoelde zoon van Antonia. Ze denkt dat het een zeldzaam dier is en begint hem te aaien alsof hij een knuffelbeest is. Ferdinand ziet hoe mooi zij is en wordt verliefd op haar.

Hoofdrolspeler 'Prospero'

Tovenaar Prospero in actie

-----

—–


Eind goed, al goed

In het begin is Prospero niet blij dat zijn dochter verliefd is op de zoon van zijn vijand Antonia. Met toverkracht probeert hij alles weer onder controle te krijgen, maar langzamerhand beseft hij dat het echte leven sterker is dan zijn fantasiewereld. Hij verzoent zich met zijn vijanden en geeft Ferdinand en Miranda zijn zegen om te trouwen. Hij gooit zijn toverboek in zee, waarna hij terugkeert naar het land waar hij koning was. En zo eindigen de avonturen in De Storm voor iedereen in een Happy End…

___________________________________________________________

MIJN STORM   –  workshop voor kinderen (8 t/m 12 jaar)
Na de pauze konden de kinderen zelf acteren, dansen en zingen op het podium van de Stenen Kamer. De workshop was een concept van Rebecca van Leeuwen, directeur Theaterschool Rabarber. Een theateract wat de kinderen opvoerden voor hun families, die vanaf de tribune alles mee beleefden. www.rabarber.net

Workshop 'Mijn Storm' met docente Theaterschool Rabarber

Workshop ‘Mijn Storm’ met docente Theaterschool Rabarber


Spel, magie, dans, muziek en zang op erfgoedpodium
Tijdens de warming up proberen de kinderen te blijven staan, terwijl er vanuit een magisch fysieke kracht aan hen getrokken wordt. Alsof ze door een storm van de ene ‘kamer’ naar de andere ‘kamer’ geblazen worden. Het is een fysieke opwarming waarbij de kinderen goed geaard staan en zij vanuit het aanraken van lichaamsdelen steeds weer op hun plaats terugkomen. De suizende stormvlagen worden veroorzaakt door tovenaar Prospero, waarmee hij iedereen in zijn macht kan houden en ook iedereen letterlijk en figuurlijk omver kan blazen. In de middeleeuwen geloofden veel mensen in het bestaan van magiërs en tovenaars. Prospero is een soort super tovenaar.
nnnnnnnnnn

‘Bewoners’ van De Stenen Kamer – centraal in verhaal
In De Stenen Kamer woont Heer Adelbert met vrouw, zonen, ridders en minstrelen. Hij vindt zichzelf belangrijk en wil nog rijker en beroemder worden. Op de hoeve wonen eveneens zijn vijand Prospero en diens mooie dochter Miranda. Zij is smoorverliefd op de zoon van Heer Adelbert, maar mag van haar tovenaarsvader niet met hem omgaan. Als zij dat toch doet, zal Prospero een razende storm oproepen, waarna iedereen in steen zal veranderen binnen de kamer waar hij of zij zich op dat moment bevindt.
deel 1
De kinderen oefenen bewegingen en gezichtsuitdrukkingen van enkele figuren uit het verhaal. Daarbij verzinnen zij ook een bepaalde kernzin die past bij die personages. De deelnemers laten aan elkaar zien welke figuur/personage zij hebben gekozen en wat hun kernzin is.
deel 2
De kinderen verzinnen zelf hoe dit verhaal zal aflopen. In groepjes van vier laten zij dit elkaar zien met tableaux vivants/levende foto’s. In deze levende foto’s  figureren onder meer de volgende personages: tovenaar Prospero en dochter Miranda, Heer Adelbert en zoon Ferdinand.
slot
Er wordt een middeleeuwse rijdans aangeleerd op muziek van fluit en harp. Daarbij dansen de kinderen in alle kamers van de hoeve en maken – bij oproep van de workshopleider – in iedere kamer een stop en beelden vervolgens uit wat er in die ruimte zou kunnen gebeuren.


nn

 Productie  Theaterschool Rabarber
 Bewerking en regie  Marcel Roijaards
 Bewerking muziek  Yoni Serlie
 Uitvoering muziek  Marne Miesen
 Composities muziek  Marne Miesen
  Zang  Sky Lemmer
 Kostuums en decor  Toneelgroep De Appel
 Geluidstechniek  More Stage Services
 Personages  Acteurs
 Prospero  Abdel Daoudi
 Miranda  Sky Lemmer
 Ferdinand  Santino Slootweg
 Ariël  Teddy May de Kock
 Caliban  Yoni Serlie
 Antonia  Nurdan Atasever
 Trinculo  Marne Miesen

nnnnn⇔

Terug naar ‘From Shakespeare – with Love’, programma De Stenen Kamer Theaterdag 2014 

nn

nnnn

Sponsoren