STENEN KAMER THEATERDAG 2013

v                                                 
Spel, zang en muziek kleurden de fundering van de 13e eeuwse hoeve De Stenen Kamer. Theatergroep DARIO FO verzorgde het middag-
en avondprogramma van De Stenen Kamer Theaterdag 2013. 
  meer over heden en verleden van De Stenen Kamer.

Scene 'Huis met zeven Kamers'

Beginscène ‘Huis met zeven Kamers’


FAMILIE MATINEE

’s Middags namen kinderen hun ouders, opa’s en oma’s mee naar de Familie Matinee. Vanaf de tribune beleefden de families alles mee.

De stadsarcheoloog vertelt …
Stadsarcheoloog Corien Bakker vertelde over de rijke geschiedenis van het archeologisch erfgoed De Stenen Kamer. Voor deze gelegenheid liet zij een maquette van de 13e eeuwse hofboerderij op locatie plaatsen.

HUIS MET ZEVEN KAMERS  
Hoofdpersoon Piety ging op bezoek in het grote huis van haar oom. Ze ontdekte er wel zeven kamers: de zitkamer, eetkamer, muziekkamer, dierenkamer, slaapkamer, de kelder en niet te vergeten het kleinste kamertje. In alle vertrekken wachtte een avontuur met grappige mensen, speelse beesten en dwaze dingen. Het schouwspel ‘Huis met zeven Kamers’ is verwerkt naar het bekroonde boek van schrijfster Joke van Leeuwen (Den Haag, 1952). Vanaf haar debuut ontving de auteur vele vooraanstaande prijzen, o.a. in 2012 de Constantijn Huygensprijs voor haar hele oeuvre en in oktober 2013 de AKO Literatuurprijs voor haar roman ‘Feest van het begin’.

DRIE KLEINE KAMERTJES
Kids Mini Show – kinderen konden deelnemen aan een dansact en een pantomimespel in de muziekkamer, of liedjes zingen in de dierenkamer, als ook gedichtjes lezen in het kleinste kamertje … en ouders, opa’s en oma’s maakten het vanaf de tribune allemaal mee.

AVONDOPERA  –  PALEISGEHEIMEN  

’s Avonds zongen veertig Dario Fo-acteurs aria’s, madrigalen en duetten naar bewerkte composities van Constantijn Huygens en tijdgenoten. ‘Paleisgeheimen’ is een koningsdrama uit de Gouden Eeuw met liefdes en intriges. Een vertelling over het weelderige hofleven van stadhouder Frederik Hendrik en zijn gemalin Prinses Amalia van Solms. Hun buitenverblijf te Honselersdijk was gevuld met feesten en partijen en werd vorstelijk gedeeld met secretaris Constantijn Huygens en gasten als Prins Maurits, de Engelse koningsdochter Mary Stuart en de gevluchte winterkoningin Elizabeth van Bohemen.  ⇒  meer over de geschiedenis achter de opera ‘Paleisgeheimen’.

AFTER PARTY
bij het boscafé & ontmoeting met hoofdacteurs en stadsarcheoloog Corien Bakker.

——

Stadhouder Willem Frederik en echtgenote Amalia van Solms

Stadhouder Willem Frederik en echtgenote Amalia van Solms


K
ostuums met verwijzing naar historische schilderijen
De acteurs waren gekleed in speciaal ontworpen 17e eeuwse kostuums. De kleding van de hoofdpersonages Frederik Hendrik (jong en oud), Amalia van Solms (jong en oud), Elizabeth van Bohemen en Constantijn Huygens verwezen naar historische schilderijen.

Muziek naar composities van Constantijn Huygens en tijdgenoten
De muziek was gebaseerd op bewerkte composities van Constantijn Huygens en tijdgenoten, zoals Rossi, Sweelinck, Van Eyck, Legrenzi, Gesualdo en Monteverdi. Het zangrepertoire bestond uit aria’s, duetten, madrigalen, koren en dubbelkoren, begeleid door piano- en klarinetmuziek. Het klarinetkwartet werd gevormd door 2 leden van het Residentie Orkest en 2 studenten van het Koninklijk Conservatorium.
—–

1 - cover brochure 2013
—-

UITVOERING DARIO FO
regieWilma Sekrève
tekstverwerkingAart van den Berg, en anderen
acteurs40 acteurs/zangers (professioneel en semi-professioneel)
kostuumsTanja Schwerdfeger
muziekbewerkingBob Zimmerman, Wim Vos
zangdocentRick Schoonbeek
dirigentRick Schoonbeek
piano/klavecimbelMartin van Broekhoven
klarinetkwartet2 leden Residentie Orkest, 2 studenten Kon. Conservatorium
Met dank voor de financiële bijdrage van:
Gemeente Den Haag, Afdeling Archeologie en Fonds Leefbaarheid en Bewonersparticipatie
Rabobank Regio Den Haag
Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, Fonds 1818
Stichting Cultuur Vroondaal
Stichting Cultuur VroondaalM 06-51709443info@cultuurvroondaal.nl

 

Sponsoren